Zašto je održavanje web stranica bitno?

Na samom početku, pojedini naši klijenti zahtijevaju da održavanje web stranice prepustimo njima samima. No isto tako, mnogi od njih već na početku rade sitne greške koje nakon nekog vremena postanu ozbiljne zbog kojih vaše online poslovanje pati.

Neke od negativnih posljedica su:

  • Dugo učitavanje stranica što dovodi do nižeg ranga u Google tražilici
  • Slabija sigurnost web stranice (virusi i drugo)
  • Korisnici se teško snalaze i zbog toga ne kupe proizvod
  • Zbog mnogih pogrešaka, vidljivost u Google-u je znatno slabija.

Održavanje stranica prepustite stručnjacima!

U Outdoor Marketingu održavanje web stranica obavljamo umjesto vas! Kao naš klijent, ne morate se brinuti o osvježavanju, dodavanju sadržaja ili eventualnim ispravcima.

U Outdoor Marketingu nudimo cjelokupnu uslugu održavanja koja uključuje:

  • Prilagođavanje web stranice u skladu sa zahtjevima,
  • Jasnu i otvorenu komunikaciju,
  • Ažurno obavljanje svih vaših zahtjeva, kao što je ažuriranje sadržaja
  • Poboljšanja vaše web stranice u smislu ažuriranja podstranica te održavanja njezine interaktivnosti,
  • Povezivanje s potencijalnim kupcima zbog kvalitetnog održavanje web stranice,
  • Visoki stepen sigurnosti web stranice te izradu sigurnosnih kopija baze podataka i sadržaja.

Šta podrazumijeva održavanje web stranice?

Zamislite svoju web stranicu kao alat. Svaki alat (i mašinu) je potrebno održavati kako bi radio kako treba. Web stranica nije pretjerano drugačija – bez održavanja ona neće ostvariti svoj puni potencijal.

DNEVNI ZADACI

Odgovaranje na blog komentare. Svi znamo koliko blog koristi internet prisutnosti svakog preduzeća. Osim boljeg rangiranja na tražilicama, kvalitetno pisan blog pokazuje vašim posjetiocima da ste autoritet na svom području. No, blog se piše zbog posjetitelja i publike. A koji je onda smisao ako ne odgovarate na njihove komentare? Odgovaranjem na komentare dokazujete svoj kredibilitet posjetiteljima koji su prvi puta posjetili vaš web, ali i da ste aktivni te da svoju internet prisutnost shvatate ozbiljno.

Redoviti backup web stranice. Backup web stranice je proces kopiranja i arhiviranja najnovije verzije web stranice kako bi se u slučaju greške ili problema sačuvali njeni podaci i sadržaj. Backup je potrebno raditi svakodnevno kako bi se smanjio rizik od gubljenja novog sadržaja.

SEDMIČNI ZADACI

Pregled vidljivog dijela web stranice. Svaka web stranica postoji isključivo zbog korisnika i posjetioca. Stoga je potrebno redovno pregledati vidljivi dio svog weba i to iz ugla običnog posjetioca. Rade li sve stranice normalno? Je li mobilna verzija weba dovoljno dobro prilagođena? Ovo su neka od pitanja na koja treba obratiti pažnju kada se testira izgled i svakodnevna funkcionalnost web stranice.

Provjera analitike. Analitika web stranice se nadovezuje na gore spomenuti zadatak. Provjera analitike jednom sedmično će ukazati na sadržaj kojeg korisnici najviše čitaju, kako se korisnici ponašaju na web stranici te koje stranice im nisu dovoljno privlačne. S tim informacijama možete prilagoditi svoju strategiju i sadržaj kako bi najbolje odgovarala vašoj specifičnoj publici. Također, pregledom analitike se mogu uočiti problemi prije nego ih tražilice počnu kažnjavati.

Brisanje spam komentara. Ako pišete blog na svojem webu, spam komentari će se pojaviti kad-tad. Zato je važno redovito provjeravati svoj web kako bi obrisali spam komentare i oslobodili resurse.

MJESEČNI ZADACI

Testiranje i brisanje plugina i tema. Poznato je da je jedna od najvećih prednosti WordPress web stranica ogromna arhiva raznih pluginova, proširenja i tema. Kroz životni se ciklus web stranice isproba jako puno proširenja, a često se zaboravi na one koji se više ne koristi. Kako isti ne bi trošili resurse weba, potrebno je jednom mjesečno proći kroz svoje resurse te obrisati ona proširenja i teme koji se više ne koriste.

Optimizacija baze podataka. Baze podataka se svakodnevno pune raznim podacima od kojih su mnogi neželjeni i nepotrebni. Zato je potrebno jednom mjesečno optimizirati bazu podataka svoje web stranice i osloboditi prostora za one podatke koji su uistinu i nužni.

Skeniranje malwarea i hakiranja. Rizik od hakiranja je realnost za svakog vlasnika web stranice. Zato je važno biti proaktivan te redovito provjeravati nepravilnosti na web stranici.

KVARTALNI I GODIŠNJI ZADACI

Eliminisanje mrtvih linkova. Mrtvi linkovi su linkovi koji vode na stranicu koja je trajno nedostupna. U kontekstu održavanja web stranice, mrtvi linkovi podrazumijevaju linkove na vašoj web stranici, linkove koji vode prema vašoj web stranici ili koji linkove koji s vaše web stranice vode na neki treći web čija stranica više ne postoji. Takvi linkovi ne pružaju dobro korisničko iskustvo zbog čega korisnici brzo napuste vaš web.

Ažuriranje ličnih i poslovnih informacija. Svakih nekoliko mjeseci je dobro razmisliti odražavaju li informacije na webu vaš brend i filozofiju. Stvari se brzo mijenjaju ne samo na internetu već i u stvarnom životu – možda se promijenio vaš poslovni cilj, ili želite svoju web stranicu voditi u drugom smjeru, ili pak samo treba promijeniti novu adresu vašeg poduzeća. Zato u sklopu održavanja web stranice provjerite stranice kao što su O nama, Kontakt, stranice s pravnim informacijama itd.

Prethodni članak
5 razloga zašto Facebook stranica nije dovoljna
Meni